10 najvažnijih emocija moći

1. LJUBAV I SRDAČNOST – negujte emocije ljubavi i srdačnosti. Prelepo verovanje koje preporučujem da usvojite dolazi iz knjige “Kurs o čudima”: svaka komunikacija je ili odgovor prožet ljubavlju ili vapaj u pomoć. Ako vam se neko obrati u stanju povređenosti ili gneva, a vi odgovorite sa ljubavlju i srdačnošću, stanje te osobe će se vremenom promeniti, a njezin intenzitet emocija će oslabiti.

2. UVAŽAVANJE i ZAHVALNOST – negujte emocije uvažavanja i zahvalnosti. Te su emocije među najduhovnijim emocijama koje možemo osetiti i one naš život čine boljim više od bilo čega drugoga. Živite sa stavom zahvalnosti!

3. RADOZNALOST – negujte radoznalost. Ukoliko se zaista želite razvijati, naučite biti radoznali poput deteta. Znatiželjnim ljudima nikada nije dosadno, a život za njih postaje beskonačno otkrivanje radosti.

4. UZBUĐENJE i STRAST – negujte emocije uzbuđenja i strasti. Te emocije mogu izazov pretvoriti u veliku životnu priliku pružajući nam ujedno i snagu da napredujemo u životu brže nego ikada pre. Raspalite svoju strast.

5. ODLUČNOST – odlučnost čini razliku između zaglavljenosti u nekom poslu i predanosti tome poslu. Puko „prisiljavanje“ samoga sebe neće biti dovoljno; potrebno je dovesti se u stanje odlučnosti.

6. PRILAGODLJIVOST – budite prilagodljivi. Ako ijedna emocija jamči uspeh, tada je to sposobnost promene pristupa. Zapravo svi signali za akciju, samo su poruke koje govore da trebamo biti prilagodljivi. Tokom života naći ćete se u situacijama kojima nećete biti u stanju da upravljate. Vaša sposobnost da budete prilagodljivi po pitanju svojih pravila, značenja koja pridajete situacijama i svojih postupaka dugoročno će odrediti vaš uspeh ili neuspeh, a da ne spominjem vašu ličnu radost i ispunjenost.

7. SAMOPOUZDANJE – dosledno negujte samopouzdanje. Ako ste ikada nešto uspešno učinili, u stanju ste to ponoviti. Međutim, uz moć vere, samopouzdan možete biti čak i u okruženjima i situcijama sa kojima se još niste susreli. Zamislite emocije koje zaslužujete i osetite njihovu izvesnost umesto da čekate da se jednoga dana u dalekoj budućnosti spontano pojave.

8. RADOST – radost jača vaše samopoštovanje, čini život zabavnijim i uveseljava ljude koji vas okružuju. Biti radostan ne znači da morate zatvarati oči pred stvarnošću, promatrati svijet kroz ružičaste naočale i odbijati priznati da postoje i izazovi. To znači da ste nevjerovatno inteligentni jer znate da, živeći u stanju ugode i pozitivnog iščekivanja, toliko intenzivnog da osjećaj radosti širite na sve oko sebe, posjedujete moć prevladati bilo koji izazov na koji naiđete.

9. VITALNOST – od presudne je važnosti negovati svoju vitalnost; ne vodite li brigu o svome zdravlju, mnogo je teže uživati u ostalim emocijama. Suprotno opštem verovanju, mirnim sedenjem ne štedite energiju. Čovekov se nervni sistem mora kretati da bi posedovao energiju. Dok se krećete, kiseonik kola kroz vaš sistem, a taj fizički nivo zdravlja stvara emocionalan osećaj vitalnosti koji vam je potreban da biste izazove pretvarili u prilike.

10. DAVANJE DOPRINOSA – lično ne poznajem dublju emociju od osećaja davanja doprinosa: osećaj da ste svojom ličnošću, svojim načinom života duboko i smisleno uticali na druge najveći je životni dar. TAJNA ŽIVOTA JE U DAVANJU.

Toni Robins, “Divovski koraci.”

preuzeto sa www.mudremisli.com

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci: