Zašto pozitivne misli?

Ukoliko do sad već niste sami shvatili zašto, evo nekoliko dodatnih razloga:

Pozitivno razmišljanje produžuje život. Skup psihologa s američkog univerziteta Yale je pronašla dokaze koji potvrđuju tvrdnje da pozitivno razmišljanje produžuje život.

Istraživanjem je utvrđeno da ljudi koji imaju negativne osećaje prema starenju samo ubrzavaju ovaj proces, dok za one s optimističnim pogledima važi upravo suprotno. Naučnici čak tvrde da pozitivan stav prema starenju može produžiti život više od uzdržavanja od pušenja ili redovnog vežbanja. U studiji se tvrdi da osobe koje žale za proteklim godinama svog života žive prosečno 7,5 godina kraće od osoba koje se ne bave takvim razmišljanjima. U istraživanju su korišćeni podaci dobijeni od 660 volontera starijih od 50 godina.

Pozitivan stav može pomoći vašem srcu. Optimizam u životu dokazano produžava život, a novo istraživanje predstavlja snažne dokaze kako pozitivan pogled na život može sprečiti srčane bolesti. Osam godina istraživači su proučavali preko 600 zdravih ljudi, ali sa porodičnom istorijom obolijevanja od srčanih bolesti. Ukoliko neko u porodici  ima problema sa srcem i ostali članovi porodice spadaju u rizičnu grupu, naročito ukoliko ne vode računa o zdravom životu. Ipak, istraživači John Hopkinsovog medicinskog instituta iz Baltimora dokazali su da oni koji na svoju čašu gledaju kao polupunu i pored porodičnih sklonosti oboljenju mogu mirnije spavati. Osobe pozitivnih stavova, ističe studija, su upola manje podložni oboljenju od srčanih bolesti nego manje optimistične individue.

Optimisti se bolje nose sa stresom. Optimisti su skloniji razvoju boljih veština za suočavanje sa stresom i bolju društvenu mrežu koja ih podržava od osoba koje su sklone pesimizmu. To ih verovatno bolje štiti od stresa i depresije, piše u najnovijem broju časopisa “Journal of Personality and Social Psychology”. “Pokazalo se da se optimisti bolje prilagođavaju životu na fakultetu, manje su pokazivali stres i depresiju u prvoj nedelji , te i  manje povećanje stresa i depresije tokom semestra”, rekao je vođa istraživanja tokom kojeg su otkrivena dva moguća razloga za manji nivo  stresa kod optimista: čvrsta prijateljstva i bolje veštine za suočavanje sa stresom.

Znam da i vi imate bar nekoliko dobrih razloga pa… Podelite ih sa nama, tu odmah dole, u komentarima 🙂

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci:

  • Nema sličnih članaka