Zakon najmanjeg otpora – Dipak Čopra

Ovaj zakon sastoji se od tri faktora, tri načina na koji princip “čini manje, a postigni više” možete dlotvorno sprovesti u akciju.

Prvi faktor je PRIHVATANJE. Prihvatanje jednostavno znači da se obavežete đ na sledeće: “Danas ću prihvatati ljude, situacije, okolnosti i događaje baš kako budu dolazili.” To znači da ću znati da je ovaj trenutak onakav kakav treba biti, jer je celi svemir onakav kakav treba biti. Ovaj trenutak – ovaj kojeg upravo sada doživljavate – vrhunac je svih trenutaka koje ste doživeli u prošlosti. Kada se borite protiv sadašnjosti zapravo se borite protiv celog svemira. Umesto toga možete odlučiti da se danas nećete boriti protiv celog svemira tako što se nećete boriti protiv sadašnjeg trenutka. To znači da je vaše prihvatanje ovog trenutka potpuno i celovito.

Prihvatajte svet onakvim kakav jeste, a ne onakvim kakav bi vi želeli da bude.

Ovo je važno razumeti. Možete želeti da svet u budućnosti bude drugačiji, ali u ovom trenutku morate ga prihvatiti takvim kakav jeste. Kada se osećate osujećenim ili uznemirenim zbog neke osobe ili situacije, presetite se da ne reagujete na osobu ili situaciju već na svoje osećaje prema toj osobi ili situaciji. To su vaši osećaji, a vaši osećaji nisu tuđa greška. Kad ovo budete u potpunosti spoznali i razumeli, bićete spremni da preuzmete odgovornost za svoje osećaje i promenite ih.

Drugi faktor je ODGOVORNOST. Šta znači odgovornost? Odgovornost znači da ne krivite nikoga i ništa za svoju situaciju, što znači ni samog sebe. Prihvativši tu okolnost, taj događaj, taj problem, odgovornost predstavlja sposobnost stvaralačke reakcije na situaciju kakva je sada. Svi problemi u sebi sadrže seme nove prilike, a ta vam spoznaja omogućuje da ovaj trenutak preobrazite u povoljniju situaciju ili pojavu. Jednom kada to učinite, svaka takozvana uznemirujuća situacija postaće mogućnost za stvaranje nečeg novog i divnog, a svaki takozvani nasilnik ili tiranin postaće vaš učitelj. Stvarnost je tumačenje.

Ukoliko izaberete da protumačite stvarnost na taj način, imaćete oko sebe mnogo učitelja i mnogo prilika za napredak. Kad god se suočite sa tiraninom, nasilnikom, učiteljem, prijateljem ili neprijateljem (svi oni predstavljaju isto) podsetite se:”Ovaj trenutak je takav kakav treba biti.” Na kakve god odnose naišli u životu, u ovom trenutku oni su upravo takvi kakvi su vam potrebni.

Treći faktor  Zakona najmanjeg napora je ODUSTAJANJE OD ODBRANE, što znači da odbacite potrebu da uveravate ili navodite druge ljude da prihvate vaše stavove. Ako posmatrate ljude oko sebe videćete da 99% svog vremena provode u branjenju svog stava.

Ako biste odbacili potrebu da branite svoje stavove u tom biste odbacivanju stekli pristup ogromnoj količini energije koja se prethodno rasipala. Kada se ponašate branilački, krivite druge i ne prihvatate predanost trenutku, vaš se život susreće sa preprekama.

Kad god se susretnete sa otporom, shvatite da će, ukoliko forsirate situaciju, otpor samo porasti. Potpuno odustanite od branjena svojih stavova. Kada nema ničega što biste branili, time ne dozvoljavate nastavak rasprave. Ako to činite stalno, ako se prestanete boriti i opirati, počećete konačno da živite.

 

Dipak Čopra

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci:

  • Nema sličnih članaka