Tri careva životna pitanja

Nekada davno, car je tragao za životnom filozofijom. Tragao je za mudrošću kako pravilno upravljati carstvom i kako ovladati samim sobom. Postojeće religije i filozofije onoga doba nisu ga zadovoljavale. Tražio je svoju filozofiju u samom životu.

Na kraju je shvatio da su mu potrebna tri odgovora, na tri  suštinska pitanja. U njima bi dobio što je tražio. Pitanja su glasila:

1. Kada je najvažnije vreme?
2. Ko je najvažniji?
3. Šta je najvažnije učiniti?

Nakon dugog traganja za odgovorima, našao ih je posetivši jednog pustinjaka. Šta mislite koji su to odgovori bili? Pročitajte, molim vas, ponovno ona pitanja. Zastanite i zamislite se pre nego krenete čitati odgovore.

Svi znamo odgovor na prvo pitanje. No, često ga zaboravljamo. Najvažnije vreme jeste sada, naravno. To je jedino vreme koje imamo. Tako da, ako želite reći ocu ili majci koliko ih volite, koliko ste im zahvalni, učinite to sada. Ne sutra. Ne za pet minuta. Sada. Za pet minuta može biti kasno.

Uhvati trenutak

Ako se želite izviniti svom partneru, nemojte početi izmišljati kojekakve razloge zbog kojih to ne biste učinili sada. Možda više nikad nećete imati takvu priliku. Zgrabite trenutak.

Odgovor na drugo pitanje daleko je dublji. Svega nekoliko ljudi pogodi pravi odgovor. Kad sam kao student čitao odgovor na ovo pitanje, vrtelo mi se danima. Odgovor je da je najvažnija ona osoba s kojom ste.

Neka struja ljubav među vama

Komunikacija i ljubav mogu strujati kad je onaj s kim ste, bez obzira ko je to, za vas tog trenutka najvažnija osoba na svetu. Ta osoba to oseti, zna i uzvrati.

Bračni parovi često se žale da ih partner više uopšte ne sluša. Advokati za brakorazvodne parnice morali bi potražiti drugi posao kad bi svaka osoba, koja je u vezi, imala na pameti odgovor na drugo carevo pitanje i kad bi ga praktikovala. U vremenu provedenom s partnerom, bez obzira na to kako smo umorni ili zaposleni, učinili bismo sve da se oseća kao najvažnija osoba na svetu.

Na poslu, naš potencijalni klijent, prema kojem se ophodimo kao prema najvažnijoj osobi, može uicati na rast prodaje, pa i na našu zaradu.

I na početku, pažnja samom sebi

Većinu vremena provodite sami. Tada ste sebi najvažnija osoba. Imate dosta vremena da sebi pridate važnost. Ko je prva osoba koje ste svesni ujutro kad se probudite? Vi! Kažete li ikada sebi: “Dobro mi jutro i ugodan dan!”.

Odgovor na treće carevo pitanje “Šta je najvažnije učiniti?” glasi – biti brižan. Šta znači biti brižan? Biti pažljiv i zainteresovan za ono što se događa upravo sada – s osobom s kojom ste.

Izvor: Ajahn Brahm, Krava koja je plakala

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci: