PRIORITETI

Profesor filozofije stoji ispred svog razreda i ispred sebe ima nekoliko predmeta. Kada je čas počeo, bez reči uzima veliku praznu teglu i počinje je puniti kamenjem.

Zatim upita studente : ”Da li je tegla puna?”

Oni su se složili da jeste. Profesor onda uzima kutiju sa šljunkom i sipa u teglu. Šljunak je popunio prostor između kamenja. Na pitanje da ”Da li je tegla sada puna”, studenti su se složili da jeste. Onda je pak uzeo pesak i popunio teglu između šupljina od šljunka i kamena.

”A sada hoću da zamislite da je ovo vaš život! Kamenje predstavlja važne stvari, vašu porodicu, vašeg patnera, vaše zdravlje, vašu decu – sve ono što bi vaš život činilo punim i onda kad bi sve druge stvari nestale. Šljunak su sve druge stvari koje su važne kao što je posao, kuća, auto. Pesak je sve ono što preostane. Sitnice. Ako u teglu prvo stavite pesak, za kamenje i šljunak neće ostati mesta.
Isto važi i u životu. Ako svo vreme trošite na nevažne stvari, nećete imati prostora za ono što vam je važno. Obratite pažnju na one stvari koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se sa djecom. Izvedite svog partnera na ples. Odite kod doktora na kontrone preglede.
Uviek će biti vremena za posao, da se kuća očisti, pozovu prijatelji na večeru.

Pobrinite se prvo za kamenje tj. za ono što je zaista važno. Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak!”

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci:

  • Nema sličnih članaka