Pažljivo birajte reči – čak i prema najmilijima

Jedna mlada žena je jednog dana rekla nešto čime je uvredila svoju najbolju prijateljicu. Ona je odmah zažalila, i napravila bi sve da povuče svoje reči nazad. Ona je to rekla impulsivno, u momentu nepažnje, uz to da su bile tako bliske, nije ni pomislila na efekte svojih reči ranije.

U nastojanju da opovrgne ono što je uradila, otišla je kod jedne stare mudre žene. Objašnjavajući situaciju, i upitavši za savet. Stara mudra žena poslušala je strpljivo trudeći se da odredi koliko je iskrena ova mlada žena, koliko je stvarno želela da ispavi situaciju.

Mudrica je rekla, “Trebaš učiniti dve stvari da bi mogla ispraviti stvar. Jedna od njih je ekstremno teška. Večeras, uzmi svoje najbolje jastuke od perja, i otvori u svakoj od njih male rupe. Onda, pre izlaska sunca, moraš pored svakog praga u gradiću staviti po jedno pero. Kada završiš prvi korak, vrati se opet meni i reći ću ti drugu stvar.”Mlada žena se vratila kući da se pripremi za svoj posao. Celu noć je provela idući sa jednog u drugi prag. Prsti su joj se smrznuli, dok je vetar bio mnogo oštar. Međutim ona je išla dalje tamnim ulicama..

Nakon izlaska sunca, mlada žena se vratila kod stare mudrice. Ona je bila iscrpljena, međutim osećala je olakšicu da će njen trud biti nagrađen. “Moji jastuci su prazni. Stavljala sam ispred svakog kućnog praga po jedno perje.”

Sada, rekla je stara mudrica, “Idi nazad i napuni svoje jastuke nazad i sve će biti kao ranije.”Mlada žena je bila ošamućena. “Ti znaš da je to nemoguće!” Vetar je sigurno oduvao perja nakon ostavljanja ispred pragova! Nisi rekla da trebam to pokupiti nazad! Ako je ovo tvoj drugi zahtev, onda stvari neće nikad biti iste.”

To je istina, rekla je mudrica. “Nikad ne zaboravi. Svaka tvoja reč je perje u vazduh. Jednom kazano, nikakav pokušaj, ma koliko bio iskren neće vratiti reči u tvoja usta. Izaberi dobro tvoje reči, i dobro ih čuvaj u prisutnosti onih koje voliš, zato zapamti da jedna dobra reč može da greje tri hladna zimska meseca.

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci: