Krug zla

Bio jedan kralj koji je bio toliko okrutan i nepravedan da su svi njegovi podanici željno iščekivali njegovu smrt ili barem
svrgavanje sa prestola.

Međutim jednoga dana on ih je sve iznenadio objavivši da okreće novi list u svom životu.
“Nema više surovosti, nema više nepravde”, obećao je i držao se svoje reči. Od toga dana on je u cijelom kraljevstvu bio poznat pod nadimkom, “Plemeniti gospodar.”

Meseci su prošli nakon njegove transformacije i jednoga dana jedan od njegovih upravnika skupio je dovoljno hrabrosti da ga upita: ”Gospodaru, šta vam se desilo toliko važno da se tako iznenada promenite?” Kralj mu je odgovorio: “Dok sam jednoga jutra jahao kroz moju šumu, vidio sam da jedan od mojih pasa juri lisicu. Lisica je uspjela da se domogne svoje jazbine, ali ju je ipak pas uspeo ujesti za zadnju nogu i tako je rani i ostavi ubogu za celi život. Kasnije sam odjahao u selo i video kako taj isti pas laje na nekog čoveka. Čovjek bez razmišljanja uze poveći kamen, baci ga na psa i slomi mu nogu. Čovek od straha poče užurbano da trči putem i tu naleti na konja koji ga pregazi i smrska mu koljeno. Konj pak nastavi mahnito da trči, ali pade u neku rupu koju nije video i slomi obe noge. Svedočeći svim tim događajima, pomislio sam: ”Zlo privlači zlo. I ako i ja nastavim da činim zlo, sigurno će se i meni nešto loše desiti. Tako da sam odlučio da se promenim.”

Njegov upravnik izađe napolje uveren da je konačno došlo vreme da se kralj zbaci sa prestola. Zaokupljen mislima nije ni primetio stepenice ispred sebe.

Pade i slomi vrat.

Arapska priča

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci:

  • Nema sličnih članaka