Hormoni sreće

Potrebni su Vam dokazi dobrog delovanja pozitivnih misli?

Krenimo redom.

Američki lekar dr. Deepak Chopra u knjizi “Savršeno zdravlje” ističe da ćelije optimističnog čoveka, osobe “nabijene” pozitivnim mislima, proizvode “hormone sreće” koji isceliteljski deluju na čitav organizam.

U slučaju negativnih misli (apatija, depresija, mržnja, tuga, psihička bol, beznađe, ljubomora, zavist…), odnosno onda kada je psihičko telo ispunjeno nezadovoljstvom, ljudske ćelije izlučuju “negativnu supstancu” koja pogubno, često razarajuće deluje na zdravlje.

Dakako, svaki stres, pa i onaj najslabijeg intenziteta, može negativno delovati na zdravlje. Ako ga već ne možemo izbeći, potrebno ga je lečiti. Prvi je korak u smanjenju, odnosno ublažavanju stresa – psihičko i fizičko opuštanje. Postoji velik broj metoda opuštanja – od Jacobsenove napredne tehnike za opuštanje mišića, preko različitih tehnika meditacije do joge, hipnoze, bioloških reakcija, isceljivanja i autogenog treninga.

Naučna istraživanja nepobitno su utvrdila da osobe pod stresom znatno lakše obolevaju od pojedinaca bez stresa. Negativne emocije – kao što su bes, ljutnja, depresija, krivica i frustracija – slabe ljudski imunološki sistem pa je telo podložnije obolevanju. Tako je u naučnom izveštaju NASA-e, pre tridesetak godina, obelodanjeno kako imunitet astronauta u najboljoj formi biva narušen zbog stresa usled njihovog posla, a vraća se u normalu nakon što neko vreme provedu bez stresnih događaja.

Usamljene osobe, ljudi s teretom bespomoćnosti i beznađa, bolesnici koji ravnodušno prihvataju bolest ili se ne žele boriti protiv nje ne samo da češće obolevaju, nego doživljavaju brži napredak bolesti.

Pozitivne emocije – kao što su ljubav, humor, smeh i stvaralaštvo – čoveku osnažuju imunitet, štite ga od bolesti i pomažu mu, kada se pojavi bolest, u bržem ozdravljenju.

Američki psihijatar dr. Berthold Schwartz tvrdio je da ljude koji se predaju pred životom ili odustanu od borbe protiv bolesti – počinje napuštati vlastita životna energija, što dovodi do smrti. To, tzv. “psihičko samoubistvo” često se javlja kod gubitka voljene osobe, razočaranja u ideale, gubitka posla ili saznanja o postojanju vlastite neizlečive bolesti.
Dakle, kod izbora između pozitivnog i negativnog mišljenja, u interesu vlastitog zdravlja, ne bi trebalo biti dileme.

Dovoljno? 🙂

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci: