Berači trešanja

Farmeri iz oblasti Ber Rivera u Novoj Škotskoj, u kojoj uspeva jedna od najboljih vrsta trešanja na svetu, imaju jedan nesvakidašnji običaj. Za vreme berbe trešanja, za određenu cenu farmer “daje u zakup” jedno drvo na sat. Čim zakupac plati, drvo je “njegovo” i on može slobodno da bere. Sve trešnje koje ubere za to određeno vrijeme pripadaju zakupcu, jer se zakup ne mjeri po količini već po vremenu. Kada vrijeme istekne, drvo se predaje sledećem zakupcu. U okviru ovakvog sistema onaj ko obere najviše trešanja za najkraće vreme, dobija najviše novca. Jedan berač izdvajao se od svih ostalih. On bi uvek nabrao najviše sa stabla koje je uzeo “u zakup”.

“Kako to uspevate?” – pitali su ga.
“To je prosto”, – nasmejao se – “ja jednostavno ne berem sa donjih grana. ”Pošto se sa donjih grana najlakše bere, većina berača počinje od njihovog roda. Fokusirani na branje plodova sa ovih grana, zaboravljaju bogati rod koji se nalazi na višim granama!

Tako je i u životu. Ne isplati se težiti onome što se može lako dosegnuti. Ovakav stav zahteva mnogo rada i postavlja mnoge zahteve čoveku koji gleda unapred i postavlja ciljeve koji su viši od ciljeva mnogih. Potrebno je mnogo hrabrosti i napora da se ideja pretvori u akciju ili stvarnu vrednost. Onima koji su spremni da se uhvate u koštac sa težim zadacima neće biti lako, ali postići će rezultate.

Share and Enjoy

Slični i Povezani Članci:

  • Nema sličnih članaka